Invitation til selvudvikling - se gaven

Hvordan møder vi verden i modgang?

Når vi møder modstand og modgang er det altafgørende måden, hvormed vi håndterer situationen på. Hvordan vi tænker om dem og os selv i situationen. Føler vi, at verden er ond og uretfærdig eller tænker vi proaktivt, ser muligheder i modgangen og modstanden?

Se modstand og modgang som invitation til selvudvikling = gaver

Jeg har lært, med mig selv og sammen med kloge mennesker, at ligesåsnart jeg føler modstand og oplever modgang, at betragte dem som gaver til min selvudvikling. Gaven i at lære nyt om andre og om mig selv. Gaven i at kan rumme endnu flere og nye spændende aspekter af mig selv, og dermed livet.

For mig er livet fyldt med gaver. Jeg går med dem i mig selv. Jeg behøver ikke at lede efter dem. Andre mennesker er mine spejle på det som jeg ser, men måske endnu ikke har taget fuld ejerskab for, og derfor er det invitation til at gå på opdagelse, være nysgerrig og undrende. Hvis jeg vil. Og hvis jeg tør. (!)

Så når du oplever modstand, så tag det som en gave og personlig invitation til dig selv om at rette opmærksomheden indad, fremfor at se på årsager og forklaringer, der ligger udenfor dig selv. Det kunne fx være andre mennesker og deres måde at være på, som forstyrrer dig.

Vi kan ikke ændre andre mennesker - det ved vi godt, eller gør vi?

Vi ved jo alle, at vi ikke kan ændre andre mennesker. Vi ved det godt. Og alligevel så forsøger vi. For med det forsøg, fjerner vi vores fokus og opmærksomhed på os selv. Vi tager ikke ansvar. Vi peger fingre på andre. Men disse fingre er dine gaver til at se på dig selv. Hver gang du peger på andre, er det invitation til at pege indaf. På dig selv. Det er tid for dig, at du tager ansvar og drager omsorg for dig selv.

Dét er den store gave i mine øjne.

Bevidstgørelsen = ahaoplevelsen for mange mennesker.

Omdrejningspunktet for stort set alle mine coachingforløb tager udgangspunkt i bevidstgørelsen af offerskabet og ejerskabet. Er det tid nu for dig om at tage ansvar og ejerskabet helt ud til fingerspidserne, er du meget velkommen til at kontakte mig for et afklaringsmøde, læs her: http://www.gittehoumand.dk/afklaringsmoede/

Du kan også læse mere om offermentalitet her: http://www.gittehoumand.dk/blog/posts/2014/identificering-af-offermentalitet-og-offerrollen-kender-du-typen/

kh
GITTE HOUMAND
Lifecoach

Skrevet af Gitte Houmand kl. 09:23
personer har besøgt siden

2 kommentarer :

Gitte sagde...
Hej Pia

Tak for dine kommentarer og anerkendelse af at jeg sætter ord på! Og stort tak for at du sætter dine ord på!

For tiden læser jeg bla Dala Lamai´s bog "Kunsten at leve lykkeligt" og den giver mig max mening og forståelse for, hvad formålet med livet er. Som han siger, vi søger alle, hver og en, lykken og han mener derfor, at formålet for os alle er, dybest set, at have det godt!

Og hvorfor er det så da så svært?
Hvorfor lider vi og hvorfor konflikter vi, når vi alle søger at have det godt?

Store og ikke lette spørgsmål at svare på. Hvorfor vi også er mange, der beskæftiger os med spørgsmålene:-)

MEN - der ER noget, som jeg mener, er fundamentalt for os at vide helt inde i vores eget sind. Og det er, at livet OGSÅ er lidelse, svigt, sorg, tab, afvisninger og meget mere af svære, svære følelser.

Det svære er, når vi ikke accepterer disse vilkår som en del af livet og konstant søger at forstå med "hvorfor-hvorfor" - gaven er indsigter i det enkelte menneske´s egen vej til accept, indre ro og selvindsigt.

I det øjeblik vi slipper behovet for at forstå hvorfor andre mennesker bare ikke er der, når vi har brug for dem, og tilgengæld retter behovet ind i os selv og mærker efter og rækker ud efter hjælpen, er vi kommet langt. Andre mennesker er ofte bange for at komme til at "forstyrre" unødigt, når deres venner er i krise. De ved ikke, hvordan de skal hjælpe.

Så når vi har uskrevne, utalte, usagte forventninger til andre mennesker, gør vi os sårbare og ja, oplever skuffelse. Vi holder vi fast i vores eget verdensbillede af, hvordan det "hele burde være" og "hvordan jeg synes, andre mennesker bør opføre sig"
Friheden ligger i at gøre os selv uafhængig af andre mennesker´s handlinger, meninger og reaktioner.

Jeg ved, det er svært - omvendt er det også her, invitationen til selvudviklingen ligger. Potentialet for at rumme os selv og andre mennesker uden at miste energien på det:-)

At sætte os op over det.

Du gør dit allerbedste 24/7 - rum det og tag det helt ind. Du kan ikke gøre mere end det. Dit bedste. Omvendt har vi ikke noget at gøre i andre mennesker. For det skaber ufred i os selv for det er en umulig opgave:-)

Det er op til dig at tage imod gaven, du ikke har ønsket dig:-)
Du har det frie valg - du kan, med kærlighed, takke pænt nej og lade den være uåbnet, billedligt talt:-)

I kærlighed
Gitte26. september 2014 kl. 01:07
Pia Henningsen sagde...
Hej Gitte

Så har du igen lavet et rigtig godt indlæg - hvor er det fantastisk, at du sætter ord på det. At møde sine udfordringer og lære at vide, at alting er nøjagtig, som det skal være, er en gave i sig selv.

Men: Nogle gange kan det også bare blive for meget - og det kan være svært at blive ved med at se gaverne og positivteten i livets mange gaver. Selv har jeg i efterhånden en lang årrække - og navnlig inden for de seneste tre fået den ene øretæve efter den anden, så jeg synes faktisk at det kan være svært at bevare optimismen. Samtidig er jeg den, der altid er der for mine venner - har altid været det - men i denne for mig så alvorlige livskrise, hører jeg aldrig et ord...SÅ::::::: Jeg synes godtnok jeg lige sidder med en bunke gaver, jeg ikke har ønsket mig :-)) :-)).

Det jeg vil sige er kort og godt: Det er ikke altid så let at se de positive gaver i de gaver man ikke har ønsket sig - og man kan godt blive skuffet.

Tak for dit indlæg.

Kh
PIA
22. september 2014 kl. 01:22

Kommentér